Ezker abertzalea

Ezker abertzalea terimi, (Türkçe: "Vatansever Sol"; İspanyolcaya izquierda nacionalista radical vasca, "Bask radikal milliyetçi sol" olarak çevrilmiştir.) sosyal demokrasiden komünizme kadar yayılmış Bask milliyetçi/ayrılıkçı sol parti ve kuruluşları tanımlamak için kullanılır.

Bu sol karakter, Bask Ülkesi'ndeki en büyük parti olan muhafazakâr ve Hristiyan demokrat Bask Milliyetçi Partisi'nin temsil ettiği geleneksel jeltzale milliyetçiliğinin karşısında durulduğunu vurgular. Abertzalea partilere örnek gösterilebilecek ilk partiler 1911 yılından 1913'e kadar aktif olan Bask Milliyetçi ve Cumhuriyetçi Partisi ve 1930 yılından 2008 yılına kadar aktif olan Eusko Abertzale Ekintza örnek gösterilebilir. Onlar 1959'da genç kuşaklar tarafından kurulan ETA'ya kadar Bask milliyetçiliğini barışçıl yollarla temsil etti. Ezker abertzalea, solcu-milliyetçi Batasuna çevresini tanımlarken de kullanıldı.

Daha ileri zamanlarda, 1986 yılında, Carlos Garaikoetxea Urriza önderliğinde Bask Dayanışması (EA) adında yeni bir sosyal demokrat parti kuruldu. ETA'nın 2010'da kalıcı ateşkes ilan etmesinden sonra ETA'ya yakın Bask milliyetçi akımlar EA ile yakınlaşmaya başladı. 2011 ve 2012'de, güçlerini Bildu, Amaiur ve son olarak Euskal Herria Bildu koalisyonları altında birleştirdiler. Bir grup eski Batasuna üyesi medya tarafından izquierda abertzale bağımsızları olarak tanımlandı.


Developed by StudentB